NOVICA

V državnem zboru nov uspešen korak k depolitizaciji imenovanja sodnikov
30.03.2023
Parlamentarna_ustavna_komisija_1
Foto: Matija Sušnik / DZ

Parlamentarna ustavna komisija je s potrebno dvotretjinsko večino sprejela sklep, s katerim je strokovno komisijo za področje volitev sodnikov pozvala, naj v povezavi s predlaganimi spremembami ustave glede imenovanja sodnikov do konca aprila letos oblikuje stališča o osnutku ustavnega zakona. Poleg naših poslank in poslancev Svobode so glasove podpore prispevali tudi v SD, Levici in NSi, SDS pa je bila po pričakovanju proti.

Mojca Šetinc Pašek, poslanka Svobode: »Vsi vemo, kaj se dogaja v državnem zboru, ko ta odloča o imenovanju sodnikov. Zato me ne čudi, da opozicijska SDS, ki tretjo vejo oblasti imenuje ‘krivosodje’, nasprotuje predlaganim spremembam ustave, saj bi te depolitizirala postopek imenovanja.«

Ko bodo stališča strokovne skupine nared, bo ustavna komisija opravila tudi poglobljeno vsebinsko razpravo o predlaganih spremembah ustave. Nato pa bo – predvidoma v začetku maja − odločala o sklepu, s katerim bi državni zbor pozvala, naj začne ustavnorevizijski postopek za spremembe ustave.

Takrat naj bi parlamentarna ustavna komisija tudi priporočila vladi oziroma ministrstvu za pravosodje, naj pripravi predloga novele zakona o sodnem svetu in posebnega zakona o izobraževanju ter usposabljanju pravosodnih  funkcionarjev.

Lena Grgurevič, poslanka Svobode: »Nujno je, da se politika umakne iz imenovanja sodnikov. To je tudi ključni namen koalicijskega predloga ustavnih sprememb, po katerih naj bi v prihodnje sodnike na predlog sodnega sveta imenoval predsednik republike.«

Poslanke in poslanci Svobode, SD in Levice so 28. septembra lani je vložili predlog za spremembo ustave glede imenovanja sodnikov. Prvopodpisana pod predlog je naša poslanka Lucija Tacer. V koaliciji se sicer zavzemamo za prenos pristojnosti imenovanja sodnikov na predlog Sodnega sveta iz državnega zbora  na predsednika republike.

Namen predloga je depolitizacija postopka imenovanja sodnikov po vzoru primerljivih demokratičnih držav. Za sodnika, ki bi bil imenovan prvič, bi se uvedla triletna poskusna doba, trajni mandat pa bi sodnik nastopili šele po preteku tega časa.

Vlada dr. Roberta Goloba podpira predvidene spremembe, zlasti pa namen, da se umakne vpliv strankarske politike iz postopka imenovanja sodnikov. Tudi v Sodnem svetu in Slovenskem sodniškem društvu podpirajo spremembe ustave, s katerimi bi imenovanje sodnikov umaknili iz državnega zbora.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: