NOVICA

Skupaj v dialogu do najboljših rešitev za kmetijstvo
15.01.2024
MatejaCalusic_PrimorskaKronika

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je v oddajah Odmevi, 24ur zvečer in Primorska kronika predstavila svoje načrte in prioritete za področje kmetijstva.  

»Moja pot v politiko je izhajala iz izkušenj, ki sem jih nabrala na terenu, in prepoznih težav, prvotno v slovenski Istri. Pa teh ni malo. Velikokrat se nam je dozdevalo, da nas država ne sliši in ravno zato sem se odpravila v Ljubljano. Na funkciji ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se bom absolutno zavzemala predvsem za mlade kmete, ki si želijo delati, pa jim na koncu birokracija predstavlja velike težave. To bo ena izmed prioritet,« je v intervjuju za Primorsko kroniko povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić po tem, ko je bila tudi uradno potrjena na ministrski položaj.  

O svojem pogledu na to, kateri izzivi v kmetijstvu so trenutno najbolj pereči ter kako se bo na ministrski funkciji z njimi spopadala, se je pogovarjala tudi v večernih oddajah Odmevi in 24ur zvečer. Kot pravi, se zaveda izziva, ki ga predstavlja vodenje ministrstva, zato odločitev ni bila enostavna. »Imam pa tudi zelo dobre sodelavce, strokovne in vse druge, ki me obkrožajo. Politiko bomo ustvarjali tudi s skupaj pomembnimi kmetijskimi organizacijami. Zato verjamem, da nam bo to uspelo,« dodaja. 

Kmetijstvo prihodnosti moramo graditi na mlademu kmetu

»Konkretne finančne podpore, usmerjene tako, da lažje kandidirajo na razpisih. Inovativnost. Znanje je treba podkrepiti in obenem omogočiti lažji dostop do kmetijskih zemljišč, za kar trenutno ni ravno poskrbljeno. Mladim kmetom je vsako leto težje. Imajo nestabilen ekonomski položaj in vsega tega se zavedam. Tukaj so ključni izzivi, ki me čakajo, in takoj bomo zavihali rokave. Vse aktivnosti že tečejo,« je ministrica naštela nekatere konkretne ukrepe, ki bodo pripomogli k izboljšanju  položaja mladega kmeta v Sloveniji.  

»Ena izmed idej je tudi to, da se poklic kmeta v šolah predstavlja na drugačen način, se ga prikaže kot deficitarni poklic. Moramo se medresorsko povezati in ga tako začeti promovirati. Absolutno morajo mladi kmeti, kot vsi ostali, ne samo mladi, vedeti, za kaj delajo,« še dodaja.  

Košarica živil dosega svoj namen in ostaja. Potrebne pa so prilagoditve.

»Spremljanje cen osnovne košarice pri trgovcih je doseglo svoj cilj. Namen je bil informirati ranljivejše skupine, da so se znali organizirati za svoje nakupe,« poudarja ministrica Čalušić. 

Hkrati se ministrica zaveda, da bo treba protokole popisovanja tudi nekoliko prilagoditi, da bodo popisane cene bolje odražale realnost, ki jo potrošniki doživljamo pri nakupu živil: »Preverili bomo in se pogovarjali o tem, kaj se je zgodilo, če je bilo karkoli narobe popisano, ampak verjamem, da so to že ugotovili in so tudi podali pojasnila na ministrstvu za kmetijstvo še pred nastopom mojega mandata,« dodaja. Popis torej ostaja, poudarja, spremembe pa so že v teku.   

Pri temah, ki razburjajo, bo treba iskati predvsem kompromise in se čim več pogovarjati

»Potrebno je poiskati kompromis zato, ker je ta problematika medresorska. Dotika se tudi ministrstva za naravne vire in prostor. Skupine so že sestavljene in iščejo se rešitve,« odgovarja ministrica glede škode, ki jo kmetom povzročajo divje živali.  

Kot dodaja, je rešitve treba iskati v dialogu in s kompromisom med različnimi interesnimi skupinami: »Kmetu se lahko približamo tako, da mu ponudimo drugačne finančne spodbude za zavarovanje pridelka oziroma tudi živine. Na ta način menim, da bomo zelo učinkoviti in hitri ter ne bomo spravljali kmeta v stresne situacije 

Enako je z zahtevami na območjih Nature 2000. O morebitnih spremembah pogovori že tečejo: »Moji prvi koraki bodo, da se sestanemo za skupno mizo, da preverimo, kakšna stališča imajo in koliko si lahko v bistvu stopimo naproti in verjamem, da bomo našli skupne rešitve. Vem, da stvari gredo tudi že sedaj v pravo smer 

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: