NOVICA

Savinjska dolina: predplačila tudi ljudem, ne le občinam in gospodarstvu
23.10.2023
53273923716_91a9fa7f4a_o
Foto: Boštjan Podlogar / STA

V soboto, 21. oktobra, je vlada obiskala Savinjsko dolino. Potem ko so predplačila za sanacijo škode že dobile občine in gospodarstvo, bodo denar začeli dobivati tudi občani in občanke.

Predsednik dr. Robert Golob je z ekipo ministrov in ostalih sodelavcev najprej obiskal občino Braslovče, kjer si je ogledal tudi morebitne lokacije za nadomestno gradnjo. Tudi v Savinjski dolini, tako kot pred dnevi na obisku na Koroškem, je predsednik vlade poudaril, da odločitve sprejema stroka in ne politika. »Sanacija mora potekati tako, da bo zagotovila privlačno okolje za bivanje ljudi in postavila nove temelje za razvoj regije,« je dodal. 

Vlada si že ves čas sanacije po poplavah prizadeva za popolnoma transparentno in odkrito in na dognanjih stroke utemeljeno komunikacijo s prebivalci, prav tako pa predsednik dr. Robert Golob odločno zagovarja javno objavljeno porabo sredstev za obnovo. Na spletni strani Vlade RS so objavljene dnevno osvežene informacije o porabi sredstev. »Vsak cent, ki ga namenimo za sanacijo po poplavah, bo javno objavljen,« je dejal ob obisku Savinjske doline.

Slovenija zakonsko ni pripravljena na naravne nesreče takih razsežnosti. V preteklosti je trajalo tudi leto dni ali več, da so bile sprejete določene odločitve ter da se je sanacija začela. Tokrat temu ni tako, saj izplačila že potekajo.

»Prvič v zgodovini je država občinam v celoti povrnila intervencijske stroške,« pravi predsednik vlade. Savinjske občine so tako že prejele več kot 20 milijonov evrov, pričakujejo lahko še več kot 56 milijonov za sanacijo škode na infrastrukturi. Predplačila so dobila tudi savinjska podjetja, in sicer več kot 21 milijonov evrov, zdaj pa so na vrsti še prebivalci in prebivalke.  

Za povrnitev škode ljudem vlada že pripravlja novelo interventnega zakona, ki bo preko sistema Ajda omogočila predplačila za sanacijo. Poskrbeli bodo tudi za ljudi, ki bodo potrebovali nadomestno gradnjo, odločitve strokovnjakov pa bodo predstavili na srečanjih po krajevnih skupnostih.

Predsednik vlade je z ministri in ministricami obisk na savinjskem sklenil s sejo vlade v Žalcu.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: