NOVICA

Prihodnje leto občinam rekordna povprečnina – 725 evrov na prebivalca
25.10.2023
53282765203_361cb1a8e3_o
Foto: Boštjan Podlogar / STA

Predsednik vlade dr. Robert Golob je sporočil, da je vlada z združenji slovenskih občin (Združenje mestnih občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Skupnost občin Slovenije) dosegla dogovor o višini povprečnine za prihodnje leto.

Ta bo kljub izjemno resni situaciji zaradi obnove Slovenije po poplavah, znašala rekordnih 725 evrov. Predsednik vlade dr. Golob je dejal: »Z dogovorom nihče ni v celoti zadovoljen. To pomeni, da smo sklenili dober kompromis.« Dodatnih 20 milijonov evrov bodo razdelili občinam, ki ne dobijo dovolj sredstev za uresničevanje svojih nalog.

Predstavniki občinskih združenj, župani Zoran Janković, Gregor Macedoni in Robert Smrdel so potrdili besede predsednika vlade, da z dogovorom v celoti niso zadovoljni, so se pa vladi vsi trije zahvalili za sredstva, ki so jih občine, ki so bile prizadete v poplavah, že dobile.

Minister za finance dr. Klemen Boštjančič je napovedal, da vlada namerava spremeniti zakonodajo, saj so skupaj ugotovili, da je povprečnina najbolj stabilen vir financiranja občin. Formulo bodo zapisali v zakon, tako da vsakoletnih pogajanj ne bo več.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: