NOVICA

Politika se ne bo vmešavala v delo policije
14.02.2023
LenartZavbi_24ur_1.1.1

Poslanec Svobode Lenart Žavbi v oddaji 24ur zvečer o kandidatu za notranjega ministra, ki se je uspešno predstavil pred pristojnim parlamentarnim odborom.

Uvodoma je poslanec spomnil, da je funkcija ministra za notranje zadeve, tako kot vsaka ministrska funkcija, v prvi vrsti politična. Tako je vsak minister, kot pravi, »politično odgovoren državljanom, poslancem in predsedniku vlade. Seveda pa bo moral bodoči minister dopustiti vodilnim v policiji proste roke, da samostojno izvajajo operativne postopke«.

Prepričan je, da bo prednost Boštjana Poklukarja poznavanje dela na notranjem ministrstvu. “Če bo na seji državnega zbora kandidat potrjen, se mu ne bo treba spoznavati z delom ministrstva, pač pa bo prišel v hišo in v trenutku začel delati tako, kot je treba,« je prepričan Žavbi.  

Poudaril je, da je kandidat za ministra na predstavitvi v državnem zboru zelo jasno opisal postopek, kako se bo lotil depolitizacije policije: »Kandidat je jasno povedal, da bo nacionalni preiskovalni urad dobil več pristojnosti in avtonomnosti pri svojem delovanju. Depolitizacija bo potekala brez vmešavanja politike v policijsko delo in akcije, kot smo to videli v času prejšnje vlade.«

Spomnil je, da je policija na podlagi poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 na specializirano državno tožilstvo predala 13 naznanil sumov storitve kaznivih dejanj. Tudi volivci in stroka so so jasno povedali, kaj si mislijo »glede odstranjevanja bralcev ustave na Trgu republike in glede ravnanja policije na protestih«.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: