NOVICA

Podpora Zakonu o finančni upravi
24.01.2023
Euro_FinancnaUprava

Koalicijski partnerji Gibanje Svoboda in Levica bomo pri ponovnem odločanju podprli Zakon o finančni upravi. Naj uvodoma poudarimo, da zakon odpravlja škodljive posege, ki jih je v organizacijo in delovanje Finančne uprave vnesla prejšnja vlada. Poleg tega zakon prinaša novo določbo glede sledenja blagu, s katero bo lahko Finančna uprava učinkoviteje sledila blagu in odkrivala morebitne poskuse utaje davkov in hujše davčne prekrške.

Ker je pri slednji, kljub izdatnim pojasnilom in strokovnih utemeljitvam podanih s strani predlagatelja, prišlo do številnih pomislekov, tako znotraj koalicije kakor tudi s strani zainteresirane in strokovne javnosti, se partnerji v dogovoru z Ministrstvom za finance in vlado zavezujemo, da bomo ta člen poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje.

Na tak način bodo lahko uspešno odpravljene škodljive spremembe zakona, ki jih je sprejela prejšnja vlada, ustavnost določbe o sledenju pa bo preverila edina institucija, ki lahko to z gotovostjo naredi – Ustavno sodišče.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: