NOVICA

Ostajamo enotni in optimistični
30.06.2023
TamaraKozlovic_Odmevi

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v oddajah 24ur zvečer in Odmevi komentirala interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki jo je vložil SDS.

V koaliciji smo še vedno optimistični

»V koaliciji lahko sami poskrbimo za refleksijo, ne potrebujemo zunanjih strank, da nas na to opozorijo,« se je na očitke o neuspešnem spopadanju ministrstva za zdravje s težavami v zdravstvu odzvala poslanka Svobode Tamara Kozlovič. »V koaliciji smo še vedno zelo optimistični in verjamemo v zdravstveno reformo, ki smo jo postavili kot prioriteto te vlade, prioriteto te koalicije in nenazadnje tudi Svobode. Minister za zdravje, tako kot vsi ostali ministri, pa bo imel podporo Svobode in verjamem, da tudi koalicije, dokler bo delili naše vrednote in dokler bo realiziral program, ki smo si ga zastavili v koalicijski pogodbi,« je še dodala. 

Poslanka Kozlovič je ob tem spomnila tudi na dejstvo, da Ministrstvo za zdravje aktivno deluje in pripravlja vsebino na številnih področjih:  »Mi praktično vse,  od absentizma, javne zdravstvene mreže, strukturne ureditve ZZZS, vse to pripravljamo. Nenazadnje smo ravno prejšnji teden v državnem zboru obravnavali zakon o digitalizaciji

Desetletij nakopičenih težav se ne da rešiti čez noč

»Zdi se mi res smešno, kako predvsem poslanci, ki so že toliko let v sistemu, ki so bili tudi v izvršni veji, torej v raznih ekipah na ministrstvih, poznajo sistem in potem potencirajo, kako v enem letu nismo, ne vem česa, naredili,« je kritike vlagateljev interpelacije zavrnila Kozlovič. 

Še enkrat je spomnila na dejstvo, da v Sloveniji »od leta 1992 ni bilo resnejše reforme na področju zdravstvenega sistema. To je 30 let nazaj. 30 let se v Sloveniji praktično pogovarjamo, kako je treba urediti zdravstvo. Izzivi, če gledamo razne razprave 10, 20 ali več let nazaj, so praktično vedno eni in isti, problemi so pa žal vsako leto večji, ker se jih je vsa ta leta elegantno pometalo pod preprogo in zdaj nas ti veliki kupi čakajo, da jih rešimo«. Poudarila je tudi, da je koalicijski program zastavljen za cel mandat, v Svobodi pa imamo poleg tega program oziroma vizijo postavljeno do leta 2030. 

Tudi interventni zakon je nekatere stvari izboljšal

»Na nekaterih posegih so se čakalne dobe skrajšale za polovico, za tretjino, za četrtino,« je opozorila poslanka Kozlovič. Prav čakalne vrste in njihovo skrajševanje je namreč eden od glavnih očitkov interpelacije.    

»Ni zanemarljiv podatek, da smo morda vseeno malce podcenjevali ta kovidni rep. Vemo, da  se v letih 2020 in 2021 zdravstveni sistem praktično ustavil, storitve se niso izvajale. Izvajanje nekaterih storitev je padlo za 30 %. Diagnosticiranih je bilo manj sladkornih bolezni, manj rakavih obolenj in danes vsi ti pacienti prihajajo v sistem s hujšimi boleznimi. Zdravljenje je dolgotrajnejše, dražje in to se vse pozna. Z interventnim zakonom smo uspeli zmanjšati trend rasti teh čakalnih vrst. Če interventnega zakona ne bi bilo, bi bilo danes čakajočih po naših ocenah več kot 820.000,« je opozorila Kozlovič. 

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: