NOVICA

Od socialnega dialoga ne odstopamo
05.12.2023
KlemenBostjancic_24UrZvecer

Minister za finance Klemen Boštjančič v oddajah 24ur zvečer in Odmevi o socialnem dialogu z gospodarstvom, davku na dobiček podjetij in bilančno vsoto bank ter pogajanjih s sindikati javnega sektorja.  

»Na sestankih s predstavniki gospodarstva je bilo zelo malo nestrinjanja. Govorimo o začasnem povečanju davka na dobiček pravnih oseb in uvedbi davka na bilančno vsoto bank. Večkrat je bilo pojasnjeno, zakaj. Ker je Slovenija štiri mesece nazaj doživela največjo naravno katastrofo v zgodovini. Samo ta dva davka skupaj bosta v petih letih prinesla manj kot milijardo in pol prihodkov v proračun, medtem ko neposredni stroški znašajo tri milijarde, skupaj s posrednimi pa 10 milijard evrov,« je v oddajah 24ur zvečer in Odmevi spomnil minister za finance Klemen Boštjančič. 

 Poudarja, da se je na vsako vabilo na pogovor z gospodarskimi združenji sam odzval in da ni vlada tista, ki je izstopila iz socialnega dialoga. Predsednik vlade dr. Robert Golob je predstavnike gospodarskih združenj tudi povabil na pogovor o interventnem zakonu v zdravstvu, ki bo potekal v sredo. 

»Jaz verjamem, da se stvari rešujejo pretežno za zaprtimi vrati, ne pred kamerami. Če pa je to način, ki ga druga stran želi, pa jaz s tem tudi nimam težave. Je pa sklicevanje novinarskih konferenc namesto dialoga za moje pojme – pa sem jaz tu politik – politikantstvo, ne pa reševanje težav,« dodaja minister.  

Obremenitve za tiste, ki imajo sicer največ dobička

»V petih letih bomo preko davka na bilančno vsoto bank zbrali manj kot pol milijarde evrov. Samo v letošnjem letu bo zaslužek bank ali pa dobiček več kot milijardo. Dve največji slovenski banki, ki smo jih sanirali vsi prebivalci Slovenije, še danes plačujeta efektivni davek na dobiček, ki je manjši od 10 %. Zakaj? Zaradi davčnega ščita, ki ga imajo izpred desetih let, ko smo jih sanirali mi. In zdaj? Zdaj so seveda banke najbolj glasne, kako je to nepravično,« je opozoril minister Boštjančič.  

Poudaril je tudi, da v primeru začasnega zvišanja davka na dobiček pravnih oseb nikakor ne gre za nekakšen ekscesen ali pa prekomeren davek, saj nas naša »splošna stopnja davka na dobiček pravnih oseb z 19 % uvršča na sedmo mesto znotraj EU z najnižjo stopnjo davka na dobiček. Po povečanju za tri odstotne točke na 22 % pa bomo nekje v sredini, na petnajstem mestu 

S sindikati javnega sektorja se bomo intenzivno pogovarjali

»Absolutno smo tudi danes povedali, da se želimo naprej intenzivno pogovarjati. Gre pa za zelo kompleksno tematiko. Sindikalna stran to zelo zelo dobro pozna. Mi ponujamo pogovore lahko tudi na tedenskem nivoju za zaprtimi vrati in seveda upamo, da bomo do tega dogovora prišli,« je povedal minister Klemen Boštjančič, ko do potrditve novega ministra za javno upravo vodi tudi ministrstvo za javno upravo.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: