NOVICA

Obstoj slovenščine je odvisen od tega, kako radi jo imamo mi.
28.03.2023
F9F51A21-A9FD-4117-AEDA-B8D4381E2FB8_1_201_a

Poslanka Svobode v oddaji 24ur zvečer o noveli zakona o tujcih.

»Ne želimo ukiniti pogoja znanja našega jezika, slovenščine. Želimo pa, da vsi tujci, ki so pri nas, obvladajo slovenski jezik na vstopni ravni,« je poudarila Janja Sluga. Novela zakona o tujcih uvaja tudi integracijsko strategijo, ki je Slovenija še nima, čeprav je to v drugih evropskih državah običajna praksa. »To pomeni, da si ne bomo sproti zmišljevali, kaj je treba narediti in kaj ne, temveč bo država s strategijo načrtno pristopala k integraciji tujcev,« je pojasnila poslanka. »S strategijo bomo začrtali, na kakšen način bomo tujce sprejemali, kako jih bomo integrirali in kako bomo odgovarjali na njihove različne potrebe,« je še dodala poslanka.

Slovenija potrebuje tujce, saj »gospodarstvo ves čas kliče po delovni sili, ne samo v Sloveniji, temveč v vseh evropskih državah«, je bila jasna Sluga. Izračuni namreč kažejo, da nam na letnem nivoju primanjkuje 5000 ljudi, ki bi se vključili v aktivno delo v Sloveniji in ta problem moramo začeti naslavljati. »Poslušamo očitke našega gospodarstva, da je prepočasno vključevanje tujcev v aktivno delo cokla razvoja našega gospodarstva,« je opozorila. Z novelo zakona o tujcih skušamo pohitriti postopke za pridobitev dovoljenj, ki pogosto trajajo predolgo, in zmanjšati birokracijo.

Poslanka je prepričana, da je za obstoj slovenskega jezika najbolj pomembno, da ga obvladamo prav Slovenci: »Obstoj slovenščine ni odvisen od tega, ali jo govorijo tujci, ki pridejo k nam, odvisen je od tega, kako slovenščino obvladamo mi in kako imamo svoj jezik radi mi

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: