NOVICA

Otroci s posebnimi potrebami so otroci celotne družbe
03.10.2022
TedenOtroka_Urska1-scaled (1)

Ob Tednu otroka, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije, so v državnem zboru pripravili posvet z naslovom Za boljšo prihodnost otrok. Udeležil se ga je tudi predsednik vlade dr. Robert Golob.

»Otroci s posebnimi potrebami so majhni ljudje s posebnimi pravicami in predvsem posebnimi pričakovanji. So otroci celotne družbe, njihovi starši pa bogatijo celotno družbo. In ko bomo to vsi ponotranjili, potem bo celotna družba boljša,« je poudaril premier.

Po njegovih besedah si otroci s posebnimi potrebami enako kot vsi drugi otroci želijo delujočo družino oziroma delujoče starše, ki bodo znali svoja pričakovanja uskladiti z zmožnostmi svojih otrok. Dodal je, da takšni otroci potrebujejo pomoč države in družbe, potrebujejo pa jo tudi njihovi starši, tako v zasebnem kot poklicnem življenju.

Sedanji sistem ima po oceni premierja premalo posluha za starše otrok s posebnimi potrebami. »Za izboljšanje stanja ni treba dosti denarja, ampak predvsem dosti razumevanja,« je še poudaril.

Uvodni nagovor na posvetu je imela predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič.  Po njenih besedah si otroci želijo »živeti v svetu, kjer je zdravje otrok in mladih pomembno vodilo vseh ljudi in kjer življenja ne zaznamujeta revščina, nasilje in diskriminacija«.

»Otroke moramo postaviti v središče naših sprememb. In zanje moramo graditi boljši svet. Svet, ki bo bolj prijazen in pravičen in ki bo bolj razumevajoč in vključujoč,« je dodala. Ob tem je opozorila na neprecenljivo vlogo in pomen nevladnih organizacij, ki se posvečajo otrokom s posebnimi potrebami in otrokom, ki živijo v revščini in nasilju.

Skupaj se imamo dobro, je sicer slogan letošnjega Tedna otroka. Z njim organizatorji opozarjajo na pomen prijateljstva in družbe sovrstnikov.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: