NOVICA

Ničelna toleranca do sovražnega govora in diskriminacije
15.01.2024
StopSovraznemuGovoru

Svoboda uresničuje koalicijske zaveze. Vlada je na predlog Svobodinega Ministrstva za digitalno preobrazbo sprejela zakon, ki je ključen za vzpostavitev varnega, predvidljivega in zaupanja vrednega spletnega okolja – Zakon o izvajanju uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev, poimenovane kot Akt o digitalnih storitvah. Imeti ničelno toleranco do sovražnega govora in diskriminacije je namreč eden izmed prioritetnih ciljev koalicije.

Akt določa pravila delovanja za ponudnike posredniških storitev, kot so na primer ponudniki storitev dostopa do interneta. V Sloveniji so to na primer Telekom Slovenije, T2, A1, Telemach. Pravila so določena tudi za spletne platforme, kot so recimo Facebook, X, Instagram in spletne tržnice, kot je v Sloveniji recimo Bolha. Posebej poudarjamo, da določbe akta ne veljajo za spletne medije. Te vsebine bo še naprej urejal Zakon o medijih.

S sprejemom zakona bo omogočeno, da se odstranijo nezakonite spletne vsebine. Predlog zakona določa sodno pristojnost za odstranjevanje nezakonitih vsebin s spleta, kar pa ne velja za spletne medije, saj zanje velja zakonodaja s področja medijev.

S predlogom zakona se Slovenija odziva na potrebo po prilagoditvi spletnega okolja, s čimer se bosta okrepili varnost in zaupanje v digitalne storitve.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: