NOVICA

Mirno lahko zaupamo našim svetovalnim delavcem, ravnateljem in učiteljem
10.05.2023
Felda_24ur

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda v oddaji 24ur zvečer o petkovem dnevu nenasilja in strpnosti ter nadaljnjih ukrepih za povečanje varnosti v šolah.

»Petkov dan je namenjen bolj pogovoru, kot pa da kaj modrujemo, ker šole in svetovalni delavci, ravnatelji, učitelji že imajo veliko gradiv. Gradiva so objavljena tudi na spletu, zlasti na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, ki tudi vsakoletno izvaja izobraževanja za učitelje in svetovalne delavce ter ravnatelje,« je v odgovor na pomisleke nekaterih ravnateljev šol glede navodil in gradiv za izvedbo dejavnosti na petkov dan nenasilja in strpnosti povedal minister iz vrst Svobode, dr. Darjo Felda.

Glede zagotavljanja dolgoročne varnosti otrok pa je minister poudaril, da prisotnost policije in oboroženih varnostnikov v šolskih ustanovah ne more biti pravi odgovor, predvsem pa ne trajna rešitev, saj to v šole ne sodi.

Prav tako se ne strinja, da bi ena od rešitev lahko bila znižanje starostne meje za kazensko odgovornost oseb na 12 let: »Navsezadnje so to otroci. Odsev dejanj, ki jih napravijo otroci, je dejansko velikokrat odsev družbe kot take. Zato je treba v družbi vpeljati neke drugačne metode, drugačne pogovore in načine dela z mladimi. Tudi otroci, ki so že od začetka v kakšnih skupnostih, recimo v razredih, se morajo med sabo poznati in oni sami najhitreje zaznajo nekoga, ki ima kakšno stisko, ki lahko privede do nasilja.«

Minister Felda se zaveda, da imajo izobraževalne ustanove trenutno premalo vzvodov za reševanje zapletenejših situacij, ko na primer starši ne želijo sodelovati pri odpravljanju težav svojih otrok v šoli. Pa vendar je po njegovem mnenju za reševanje širše problematike nasilja potrebna predvsem sprememba v miselnosti, ne pa nujno sprememba zakona: »Treba se je bolj ozavestiti o tem. V prihodnosti lahko mirno zaupamo našim svetovalnim delavcem in ravnateljem, učiteljem, ki se povezujejo tudi z drugimi institucijami, kot so centri za socialno delo in drugimi.«

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: