NOVICA

Medgeneracijska solidarnost zadeva vse nas
05.08.2022
52277348487_65cba5a3d7_k

Vsi smo (bili) mladi in vsi bomo enkrat stari. Zato je, poudarja dr. Robert Golob, zagotavljanje dobrega življenja za obe skupini v interesu vsakega od nas. Vlada bo za učinkovito naslavljanje izzivov obeh skupin oblikovala posebne delovne skupine in spodbujala skupno naslavljanje in reševanje izzivov obeh starostnih skupin.

Uvodnega srečanja s premierjem so se udeležili člani Medgeneracijske koalicije Mekos, to so Zveza društev upokojencev Slovenije, študentska in dijaška organizacija (ŠOS in DOS) ter Mladinski svet Slovenije (MSS). Osrednjo pozornost so posvetili prednostnim temam vladne koalicije s področja medgeneracijskega zavezništva. Predsednik vlade je izpostavil, da sta obe družbeni skupini, pa tudi izzivi in težave, s katerimi se srečujeta, močno prepleteni. Zato je smiselno, da jih naslavljamo in rešujemo skupaj.

Med prioritetnimi temami, ki jih bodo obravnavale posebne delovne skupine, katerih člani bodo predstavniki ministrstev in organizacij civilne družbe, bodo skrb za duševno zdravje mladih in ureditev štipendij z možnostjo združljivosti Zoisove in državne štipendije, dolgotrajna oskrba ter uskladitev pokojnin; nadaljevanje pogovorov o decembrskem izrednem usklajevanju pokojnin je predvideno za začetek oktobra.

Konkretne rešitve znotraj prioritetnih področij bodo delovne skupine podale že letos, nove prioritete pa bodo določali na četrtletnih srečanjih s predsednikom vlade.

Med prioritetnimi temami, ki jih bodo obravnavale posebne delovne skupine, bodo skrb za duševno zdravje mladih in ureditev štipendij z možnostjo združljivosti Zoisove in državne štipendije.

Predsednik vlade je kot temo, ki zadeva vse generacije, napovedal tudi draginjski dodatek za blažitev energetske revščine. Ta bo tokrat prvič podeljen v dveh delih: v prvem, predvidoma novembra, bodo zajeti vsi v evidencah zavedeni upravičenci do socialne pomoči iz vseh starostnih skupin. Novost pa bo drugi sveženj: z njim bo vlada pomagala vsem tistim, ki se bodo glede na vnaprej postavljene pogoje odzvali na javni poziv in se na novo prijavili kot pomoči potrebni. Draginjski dodatek bodo predvidoma prejeli decembra ali januarja prihodnje leto.

 

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: