NOVICA

Marjan Šarec: Načrt, ki ga je naredila Janševa vlada, bi nas stal 2 milijardi evrov
23.09.2022
Screenshot 2022-09-23 at 11.10.48

Minister za obrambo Marjan Šarec v oddaji 24ur zvečer o odstopu od pogodbe o nakupu boxerjev.

»Politično higienično bi biloče bi nekdanji obrambni minister Tonin upošteval prošnjo sedanjega predsednika vlade Roberta Goloba, naj pogodbe o nakupu Boxerjev ne podpiše, kar je potem vseeno storil v zadnjih izdihljajih tedanje vlade,«  je uvodoma spomnil minister za obrambo Marjan Šarec.

»Že vlada pod mojim vodstvom je ustavila ta nakup iz istih razlogov kot sedanja vlada. Treba je jasno povedati, da naročenih 45 boxerjev še zdaleč ne zadovoljuje kriterijev, saj to ni niti osnova za en bataljon.« Skupaj bi po načrtu prejšnje vlade za vzpostavitev srednje bataljonske skupine in izvidniškega bataljona, ki ju od nas zahteva NATO, potrebovali 136 vozil, torej bi bil ta nakup boxerjev šele začetek. »To bi nas po planu, ki ga je naredila Janševa vlada, stalo kar dve milijardi evrov. To je ugotovila revizija,« je pojasnil Šarec.

Za konec je minister poudaril, da bo vlada poskrbela za varnost ljudi in izpolnila zaveze, ki jih imamo do zveze NATO, ter vzpostavila srednjo bojno skupino za nižjo ceno: »Mi trdimo, da se to da narediti z manj vozili.« Vlada je zato sprejela sklep, da je treba pri nakupu celotne srednje bataljonske skupine prihraniti 400 milijonov evrov, saj, tako Šarec, »nimam srca pogledati ljudem v oči in reči, da sem zapravil dve milijardi.«

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: