NOVICA

Ljudem v Bosni in Hercegovini sporočamo, da je njihova prihodnost v Evropski Uniji.
15.12.2022
52565237055_0e886533f0_o

Evropski svet je BiH podelil status kandidatke EU. Odločitev temelji na pobudi predsednika vlade dr. Roberta Goloba, ki jo je podal junija letos. Tako se Slovenija ponovno uveljavlja kot vodilni politični akter v regiji, BiH pa dobiva upanje na boljšo prihodnost znotraj Evropske unije.

Današnji dogovor voditeljev držav članic o podelitvi statusa kandidatke EU Bosni in Hercegovini je ena izmed najpomembnejših geostrateških in političnih odločitev, ki jih je EU sprejela v zadnjem obdobju. Odločitev Evropskega sveta temelji na pobudi predsednika vlade dr. Roberta Goloba, predstavljeni na srečanju voditeljev junija letos. V zadnjih mesecih se je celotna vladna ekipa močno angažirala, da je bilo med državami članicami EU doseženo potrebno soglasje, ki smo ga okronali z današnjo odločitvijo.

Dr. Robert Golob: »Današnja odločitev Evropskega sveta o podelitvi kandidatskega statusa EU BiH je ena najpomembnejših geostrateških in političnih odločitev,ki jih je EU sprejela v zadnjem obdobju. Z njo ljudem v BiH sporočamo, da je njihova prihodnost v naši skupni evropski hiši. V veliko zadovoljstvo in veselje nam je, da bomo prihodnost celotne Evrope gradili skupaj. Čestitke Bosna i Hercegovina!«

Gre za velik slovenski uspeh, saj dokazuje, da velikost naše države ni pomembna. Ko je ideja dobra, jo lahko uveljavimo tudi na ravni Unije. Obenem gre za uspeh celotne EU, ki je enotno podprla podelitev kandidatskega statusa ter tako pokazala, da ji je prihodnost Zahodnega Balkana pomembna.

Širitveni proces je orodje, ki se ga v Sloveniji, ki je mlada članica, močno zavedamo in cenimo. Za nas je pomenil upanje v boljšo prihodnost. Zato verjamemo, da z današnjo odločitvijo tako upanje Evropska unija daje tudi prebivalkam in prebivalcem Bosne in Hercegovine.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: