NOVICA

Jedrska energija ima mesto v ogljično nevtralni prihodnosti
23.03.2023
RobertGolob_Bruselj
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik vlade Robert Golob v Bruslju na zasedanju Evropskega sveta.

»Ne želimo sodelovati le v skupni nabavi streliva, temveč tudi v sami proizvodnji tega streliva. Evropske države sredstva za obrambo povečujejo in želimo, da se porabljajo lokalno, saj bo to spodbujalo tudi gospodarski razvoj,« je pred razpravo Evropskega sveta poudaril predsednik vlade Robert Golob. Slovenija se mora vključiti tudi v proizvodni del in za to se bo po besedah premiera zavzemala tudi slovenska vlada.

»Jedrska energija mora imeti svoje mesto v ogljično nevtralni prihodnosti Evrope. V nacionalnem interesu Slovenije je, da bo jedrsko energijo del tega paketa,« je pojasnil premier in dodal, »če bomo pri realizaciji uspeli dobiti tudi kapacitete za gradnjo 2. bloka, toliko bolje«. Ker trenutno znotraj Evropske unije ni industrije, ki bi bila sposobna jedrske kapacitete graditi, se pojavljajo težave tudi pri načrtovanju projektov, kot je NEK2.

Predsednik vlade je predstavil tudi stališče slovenske vlade glede prepovedi prodaje avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje do leta 2035, ki jo je sprejel Evropski parlament: »Stališče Slovenije je, da kar je dobro za avtomobilsko industrijo Nemčije, je dobro za avtomobilsko industrijo Slovenije, ki je pomemben del našega gospodarstva. Kompromisni predlog, ki ga je pripravila komisija in je danes na mizi, je za nas čisto sprejemljiv

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: