NOVICA

Poziv ministru je bil transparenten
04.05.2023
IMG_5924

Poslanec Svobode mag. Franc Props v oddaji 24ur zvečer o upravljanju s populacijo rjavih medvedov.

»Gibanje svoboda deluje transparentno in ne prikrito. Temu je sledil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob, ko je ministra pozval, naj se še enkrat opravi razprava o odstrelu rjavega medveda, ki je varovana vrsta. S tem ni v ničemer vplival ali kakorkoli drugače posegel v delo neodvisnih institucij, kvečjemu je prinesel eno pozitivno aktivnost, ki se bo zgodila v prihodnosti. To je razprava o tem, kako dolgoročno upravljati s populacijo velikih zveri, kamor sodijo poleg rjavega medveda tudi ris in volk,« je poudaril poslanec Svobode Franc Props.

Pojasnil je, da vlada spoštuje odločitev in predlog stroke ter izvaja to upravno odločbo, to kaže da spoštuje pravno državo in sledi odločitvi znotraj upravnega postopka.

Opozoril je na pomembnost oblikovanja intervencijske lovske skupine, ki izsledi in odstreli ranjeno žival: »V času vlade Janeza Janše, ko je bila v vladi tudi Nova Slovenija, je bila ukinjena intervencijska skupina, kar je zame neposredno ogrožanje ljudi. Skupina namreč posreduje in prepreči nevarnost, kadar se medvedi, ki se zaradi različnih stresov ali ker so ranjeni, prenehajo obnašati kot gozdne živali, ki se človeka bojijo,. Danes smo na odboru povedali, da je prav, da je vlada že stopila v aktivnosti, ki pomenijo novo ustanovitev te intervencijske skupine v sodelovanju s stroko in lovci.«

»Napovedan posvet o dolgoročnem upravljanju z velikimi zvermi bo zagotovo prinesel tudi rešitve, da se ne bomo vsako leto pogovarjali o tem, koliko živali je treba odstreliti, temveč bomo našli načine za vzdrževanje populacije na ravni, ki jo okolje prenese,« je prepričan Props.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: