NOVICA

»Edini zame sprejemljiv način je, da spoštujemo drug drugega.«
16.08.2022
IMG_3779

Tereza Novak je, dokler je niso ljudje aprila izvolili v državni zbor, vodila Slovensko Filantropijo. Za vstop v politko se je odločila ravno zaradi dolgoletnega dela v humanitarni nevladni organizaciji, kjer lahko, kot je pojasnila v intervjuju za Mladino, največkrat na stiske ljudi le opozajaš in jih blažiš.

Ker ni človek, ki bi lahko samo tarnal in bil nezadovoljen, se je odločila preizkusiti in potruditi v politiki narediti spremembo in prispevati v skupno dobro.

V intervjuju je opozorila, da so bile nevladne organizacije v času prejšnje oblasti pod stalnim pritiskom diskreditacij. Kar je nepravično, saj za gasilce, ki so gasili požar na Krasu, in ostale prostovoljce kdorkoli težko reče, da so nepotrebni in škodljivi. Čeprav jih marsikdaj ne vidimo, opravljajo pomebno delo. Danes je kljub poslanski funkciji tudi sama prostovoljka – enkrat na teden razvaža presežke hrane družinam in posameznikom, ki to potrebujejo.

Ker je mesto poslanke zasedla pred kratim, je pogovor nanesel tudi na delo v državnem zboru. Tereza Novak se pri svojem poslanskem delu skuša izogibati prvladujočemu toku, ki, kot pravi, izgleda kot kakšen resničnostni šov. »Želim si dobro utemeljevati zamisili. Nočem biti žaljiva, želim še naprej delovati na način, ki je zame edini sprejemljiv, da spoštujemo drug drugega,« pravi in dodaja: »Moram najti način, da ostanem to, kar sem, in ne podležem temu, da se neprestano proti komu borim, namesto da bi poslušala, se informirala in odgovorno odločala.«

Ker ravno te dni padajo prvi metri ograje in žice na meji s Hrvaško, je novinarja seveda zanimalo, komu se je porodila ideja o bolj človeški politiki varovanja naših meja. »V Gibanju Svoboda smo se od samega začetka strinjali, da je treba ograjo na meji odstraniti. Če je nekaj sramota za vso državo in poleg tega povzroča velike tragedije, ni bilo kaj dosti razmišljati, kakšna naj bo pot naprej. Tudi človek, ki vstopi nezakonito je še vedno človek, ima svoje pravice«, je v odgovoru poudarila Tereza Novak.

Še več o problematiki beguncev, vstopu v politiko pa tudi vlogi žensk v njej si lahko preberete v celotnem intervjuju s poslanko Svobode Terezo Novak v Mladini.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: