NOVICA

Davčna reforma nikoli ni bila namenjena polnjenju proračuna
17.04.2023
RobertGolob_PoslanskaVprasanja
Foto: Matija Sušnik / DZ

Predsednik vlade dr. Robert Golob je odgovarjal na poslanska vprašanja.

»Davčna reforma nikoli ni bila namenjena polnjenju proračuna. Predlogi, ki so po koalicijskem vrhu o davčni reformi zaokrožili v javnosti, niso bili politično usklajeni, še manj pa pripravljeni, da bi bili zreli za javno obravnavo. Zato sem zelo jasno povedal, da takšne davčne reforme ne bo,« je bil jasen predsednik vlade Robert Golob. Denar za izvedbo projektov in reform bomo poiskali znotraj obstoječih okvirjev in ne z obdavčitvijo regresa in potnih stroškov ali z uvajanjem novega nepremičninskega davka. Naša davčna reforma je in bo šla v prid najšibkejšim, premožnejši bodo prispevali več.

Premier je spomnil, da je Slovenija po obremenitvi dela v samem vrhu med državami Evropske unije, medtem ko je po obdavčitvi premoženja na 22. mestu. »Velik del bremena, ki ga nosijo plače, so socialni prispevki,« je poudaril in zagotovil, da bo »ta del bremena deležen osvežitve«.  

Že pred volitvami smo v Gibanju Svoboda napovedali, da bomo izpeljali mini davčno reformo in to smo tudi storili. Ta je v veljavo stopila  1. januarja letos. Z njo smo povečali neto prihodke tistih, ki so na minimalni plači, vrnili pa smo tudi obdavčitev najvišjih plač, saj, kot je še poudaril Robert Golob, »tisti, ki ima več, naj tudi več prispeva«.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: