NOVICA

Cene šolskih malic zamrznjene, gospodarstvu še več pomoči
06.10.2022
VladniZakoni_2

Državni zbor je sprejel zakona za zamrznitev cen šolskih malic na ravni lanskega šolskega leta ter za povečanje pomoči gospodarstvu zaradi zvišanja cen električne energije in plina. Z obema zakonoma vlada pod vodstvom premiera Roberta Goloba nadaljuje blažitev negativnih posledic energetske krize in draginje.

Zakon o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju določa, da se cena malice za učence in dijake v šolskem letu 2022/2023 ne zviša in ostane na višini določeni za šolsko leto 2021/2022. Dijaki in študenti bodo v tem šolskem letu plačevali oskrbnino v domovih v višini izhodiščne cene, kot je veljala v obdobju od 1. januarja do 31. avgusta 2022.

Prav tako zakon za študijsko leto 2022/2023 določa najvišje cene bivanja študentov z dodeljeno subvencijo v javnih študentskih domovih, javnih dijaških domovih in zasebnih študentskih domovih, ter zagotavlja dodatna sredstva tem domovom.

Novela zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina pa prinaša spremembo glede upravičencev. Tako v shemo dodatno vključuje sektor kmetijstva in ribištva ter zavode in društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, iz nje pa umika kreditne in finančne institucije.

Poleg tega novela določa zvišanje zneskov v okviru enostavne pomoči. Po novem bo pokrit 50-odstotni delež upravičenih stroškov, in ne le 30-odstotni, kot je bilo doslej. Sicer novela sredstva za izvajanje zakona zvišuje s 40 na 86 milijonov evrov.

Deli objavo:

Novice

Iščite po celotni spletni strani: