Minister za obrambo
Marjan Šarec
Ljubljana, DZ,Novi minister za obrambo Marjan Sarec.

Marjan Šarec, rojen 2. decembra 1977, je po izobrazbi univerzitetni diplomirani igralec. Po zaključku študija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je kmalu srečal z RTV Slovenija, kjer se je leta 2005 zaposlil kot novinar-urednik.

Leta 2010 je bil izvoljen za župana Občine Kamnik in župansko funkcijo opravljal dva mandata. 17. avgusta 2018 je postal predsednik Vlade RS, prvo manjšinsko vlado v zgodovini Slovenije pa je vodil od 13. septembra 2018 do 13. marca 2020.

Zdravstvo, gospodarstvo in zagotavljanje nacionalne varnosti so bila področja, ki jim je kot predsednik vlade – v dialogu s socialnimi partnerji in stanovskimi združenji – namenjal posebno pozornost.

Vlada Marjana Šarca je leta 2019 pripravila Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti RS, ki jo je sprejel državni zbor. Prav tako je na predlog predsednika vlade minister za obrambo pripravil Belo knjigo o obrambi. Vlada je z dodatnimi finančnimi sredstvi obrnila trend padanja obrambnih izdatkov, povečala investicije v opremo, oborožitev, usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske ter vojaško infrastrukturo s ciljem izgradnje zmogljivosti, ki so uporabne tako za civilne (zaščita in reševanje) kot vojaške namene.

Od marca 2020 je vodil največjo opozicijsko stranko LMŠ.

Iščite po celotni spletni strani: