Ministrica za zdravje
Dr. Valentina Prevolnik Rupel
Ministrica-spletna-stran

Dr. Valentina Prevolnik Rupel je rojena leta 1971 v Ljubljani. Po osnovni izobrazbi je ekonomistka, doktorirala je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani leta 2008 z naslovom Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu.

V svoji karieri je delala kot raziskovalka in znanstvena svetovalka na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani (IER), kjer se je ukvarjala s področjema zdravja in dolgotrajne oskrbe. Bila je predsednica Znanstvenega sveta IER, predavateljica na DOBA Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije v Mariboru in članica Strateškega sveta za zdravstvo predsednika vlade. Delala je tudi kot svetovalka ministra za zdravje in generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Njena strokovna področja so merjenje izidov zdravljenja, razvoj in definiranje kazalnikov kakovosti v zdravstvu in na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave. Njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva, zdravstveno zavarovanje in vrednotenje zdravstvenih tehnologij.

Preden je bila 13. oktobra 2023 imenovana za ministrico za zdravje Republike Slovenije, je opravljala funkcijo državne sekretarke na Ministrstvu za zdravje.

Iščite po celotni spletni strani: