mag. Marta Kos

Podpredsednica Gibanja Svoboda

mag. Marta Kos

Podpredsednica Gibanja Svoboda

mag. Marta Kos

 

Mag. Marta Kos ima več kot 30  let izkušenj na področju novinarstva, komuniciranja in odnosov z javnostmi ter diplomacije, je mednarodno certificirana voditeljica coachingov s področja komuniciranja, vodenja in prodaje. Bila je veleposlanica Republike Slovenije v Nemčiji, Švici in nerezidenčno v Latviji in Lihtenštajnu.

Za seboj ima zelo pisano kariero in voditeljske izkušnje od dela v vladi do vodenja podjetja. Od 1997 do 1999 je bila direktorica Vladnega urada za informiranje in tiskovna predstavnica vlade. Za tem je delala na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer je bila tudi podpredsednica za mednarodno sodelovanje. Jeseni 2020 je zaradi nestrinjanja z vodenjem slovenske zunanje politike odstopila s položaja veleposlanice v Švici. Od takrat dela v svojem podjetju in se ukvarja z usposabljanjem na področju vodenja in osebne rasti.

Junija 2021 je na njeno pobudo skupaj s tremi uspešnimi ženskami ustanovila Združenja za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja ONA VE. Glavni cilj združenja je doseči enako zastopanost spolov v medijih in na javnih dogodkih.

V obdobju 2003 – 2014 je delala v švicarskem mednarodnem podjetju Gustav Käser Training International. V tem obdobju je bila 5 najboljši trener oziroma voditeljica coachingov te korporacije na svetu.

Pri veleposlaniškem delu v Nemčiji se je zlasti izkazala z delom na področju človekovih pravic ter v projektih s področja gospodarske diplomacije. Leta 2016 jo je revija Diplomatisches Magazin v Berlinu proglasila za “Veleposlanico leta v Nemčiji”. Za svoje delo v Nemčiji je od nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja prejela visoko nemško državno odlikovanje »Veliki križ za zasluge reda za zasluge Zvezne republike Nemčije«. 

V mladih letih je bila vrhunska športnica plavalka in večkratna slovenska in jugoslovanska prvakinja.

Obožuje gore in knjige ter rada kuha, tudi tipične koroške jedi, kot so kipniki in povitniki.

 

 

 

 

 

Ne zamujajte, naročite se na e-novice

Sem in tja te bomo obveščali o pomembnejših dogodkih, akcijah in dosežkih. Nobenega smetenja, obljubimo!