Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v oddajah Odmevi in 24ur zvečer o novem predlogu vlade za odpravo plačnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v oddajah Odmevi in 24ur zvečer o novem predlogu vlade za odpravo plačnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico.

»Milijarda evrov v treh letih na še 611 milijonov evrov, ki smo jih za dvig plač v javnem sektorju že prelili do sedaj. To je več kot je katerakoli vlada do sedaj prelila v plače v javnem sektorju. To dokazuje, da ta vlada in tudi jaz osebno kot ministrica jemljemo javni sektor resno in kot pomemben del družbe,« je v oddaji Odmevi povedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik

Vlada je včeraj sindikatom javnega sektorja  predstavila nov predlog za odpravo plačnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico. Sindikati morajo predlog sedaj preučiti, podati svoje pomisleke in predloge, želja vlade pa je, da bi se pogajanja zaključila do 15. oktobra letos: »Glede na to, da je en del javnega sektorja te višje plače že prejel in jih prejema, ostali del javnega sektorja pa jih še bo prejel, je ključno, da se o spremembah čim prej dogovorimo. Z drugo pogajalsko stranjo smo se tudi že julija pred dopusti strinjali, da je datum 15. oktober ulovljiv. Od takrat pa do sedaj se ni v resnici nič spremenilo, razen tega, da se je zgodila naravna nesreča, zaradi katere predlagamo zamik implementacije teh sprememb,« je razložila ministrica.

Predlagan datum je pomemben tudi zaradi sprejemanja proračuna za leto 2025, poleg tega pa si vlada želi, da ima vseh 190 tisoč javnih uslužbencev čim prej na mizi pisno zavezo o tem, kdaj lahko pričakujejo spremembo v plači in kako visoka bo ta plača.           

»S prenovo plačnega sistema in odpravo nesorazmerij želimo vzpostaviti pravična razmerja, kot smo jih poznali konec leta 2018. To je v skladu z dogovorom s sindikati javnega sektorja, tudi sami so menili, da je to pravično,« je razložila ministrica. Kot konkreten primer je navedla javne uslužbence v 25. plačnem razredu, ti danes prejemajo plačo, ki je na meji minimalne. Zanje bi novi vladni predlog prinesel dvig plače za približno 25 %

Ministrica je odgovorila tudi na pomisleke sindikalne strani glede zamrznitve eskalacije plač: »Treba je spominiti, da smo eskalacijo plač v vsej zgodovini te ureditve videli dvakrat. Enkrat v letu 2011, ko so se plače uskladile za manj kot 1 % in drugič v lanskem letu, ko so se plače usklajevale s 4,5 %. Plače so realno padle v letu 2022 in takrat je vlada posegla, uskladila plače, tudi začela odpravljati nesorazmerja in v plače že prelila 611 milijonov evrov. Tudi glede na napovedi Umarja bodo plače v prihodnjem letu realno rasle. To rast bomo spremljali in če se vendarle izkaže, da bodo plače realno padale, bo vlada tudi v to posegla in ukrepala,« je razložila ministrica.  

Predlagana zamrznitev in zakasnjena implementacija plačne reforme, ki bi na željo vlade začela veljati 1. januarja 2025, je posledica tega, da so se po poplavah popolnoma spremenile prioritete vlade in bo imela v prihodnjem letu prednost sanacija po avgustovskih poplavah. Ministrica je prepričana, da kot družba to razumemo.

Zadnji mejnik

Klemen Boštjančič postal podpredsednik Gibanja Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je 27. marca 2024 mag. Klemna Boštjančiča imenoval za novega podpredsednika Gibanja Svoboda. Mag. Boštjančič se je tako pridružil dvema dosedanjima podpredsednikoma, poslanki Sari Žibrat in ministru Mateju Arčonu.