Poslanec Svobode Dušan Stojanovič je v intervjuju za Večer spregovoril o tem, kako po prvem letu mandata vidi svoje delo v državnem zboru, kakšno je vzdušje v poslanski skupini Svobode.

Poslanec Svobode Dušan Stojanovič je v intervjuju za Večer spregovoril o tem, kako po prvem letu mandata vidi svoje delo v državnem zboru, kakšno je vzdušje v poslanski skupini Svobode in o nekaterih glavnih prioritetah in dosežkih vlade dr. Roberta Goloba.    

Svoboda deluje složno, na govorice se ne gre preveč ozirati

»Za nami je razburljivo in dinamično leto, saj razmere, v katerih smo se znašli, že od volitev dalje same kličejo po aktivnostih. Od deblokade vlaganja zakonodaje, do referendumov, pa do konstituiranja vlade je preteklo kar nekaj časa, marsikaj je bilo na preizkušnji, tudi vztrajnost koalicije ter potrpežljivost in razumevanje ljudi, da se podedovane politične zapuščine treh desetletij ne da razrešiti čez noč,« je o prvem letu svojega mandata v poslanskih klopeh povedal poslanec Svobode Dušan Stojanovič. Zatrjuje, da je poslanska skupina Svobode ves ta čas delovala složno, med poslanci največje parlamentarne stranke pa vlada prijateljski odnos. Po njegovi oceni je prav to tisto, kar predstavlja največji trn v peti vsem, ki si sprememb ne želijo: »Od tod tudi tisto „slišimo marsikaj“. Govorice so in bodo, trači dvigujejo naklade, ampak na to se ne gre preveč ozirati.« 

Glede svojega delovanja v parlamentu v preteklem letu je poslanec Svobode povedal, da stremi predvsem h konstruktivnosti, točnosti, kratkosti in jedrnatosti izrečenega, manj pa odobrava nastopaštvo: »Razpravljati kar tako, v tri dni, da teče števec besed, ni moj način.«

Sam se sicer glasovanj udeležuje zelo redno, poudarja pa tudi, da tako pri glasovanju kot pri oblikovanju stališč, v Svobodi ne vladata enoumje in kontrola: »Jasno, da se moramo kdaj prilagoditi pri oblikovanju skupnih stališč, a nihče nima zadržkov povedati pomislekov. Sam že vse življenje iščem konsenze, ne konfliktov. Pri oblikovanju mnenj me prepričajo argumenti, če pa so na preizkušnji skupne vrednote, dilem vsaj pri meni ni

Sanacija slovenskega zdravstva je absolutna prioriteta stranke Svoboda

»Sanacija slovenskega zdravstva je absolutna prioriteta stranke in poslanske skupine. Desetletja podrejanja sistema izkoriščanju in izčrpavanju zdravstvene blagajne so pustila globoke brazgotine v javnem zdravstvu. Če kdaj, je sedaj priložnost, da te prakse spremenimo,« je prepričan poslanec Stojanovič.

Javna RTV mora biti kritično objektivna, ne pa podvržena političnim vplivom

»Ne le javni, pač pa tudi ostali, torej zasebni mediji, ki so morda podvrženi interesom lastnikov,  morali dobiti zakonodajno zaslombo, ki bi jim zagotavljala neodvisnost in nudila varovalke, ki bi ščitile kritično in objektivno novinarstvo,« je prepričan Stojanovič. Glede RTV Slovenija pa dodaja, da si želi predvsem tega, da bi bila sedaj ta institucija vodena strokovno in apolitično. V Svobodi smo se s sprejetjem novele zakona o RTV vplivu politike nad osrednjim javnim medijem povsem odrekli. 

Dolgotrajno oskrbo porebujemo

»Dvom, ali smo solidarna družba ali ne, je najbrž odveč. Če smo sposobni v nekaj dneh zbrati prostovoljne milijone za reševanje težav posameznikov, dokazuje, da smo. In prav to je predmet zakona o dolgotrajni oskrbi: solidarnost do starejših, bolnih, invalidnih in v resnici skrb za nas same, če in ko bomo to postali,« poudarja Stojanovič. Po njegovem prepričanju bi se prav tega, da je zakon namenjen nam vsem, morale zavedati tudi vse interesne skupine, ki so zakonu nasprotovale. 

Celoten intervju si lahko preberete na tej povezavi.

Zadnji mejnik

Klemen Boštjančič postal podpredsednik Gibanja Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je 27. marca 2024 mag. Klemna Boštjančiča imenoval za novega podpredsednika Gibanja Svoboda. Mag. Boštjančič se je tako pridružil dvema dosedanjima podpredsednikoma, poslanki Sari Žibrat in ministru Mateju Arčonu.