Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je gostovala v oddaji N1 studio in podcastu Moč politike časnika Delo.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je gostovala v oddaji N1 studio in podcastu Moč politike časnika Delo.

»Slovenija ima izjemno geostrateško lego, a nam šepa letalska povezljivost. Ne moremo biti odvisni od drugih držav,« je poudarila Alenka Bratušek. Prav zato se ministrstvo in vlada intenzivno ukvarjata z iskanjem rešitev, da bi lahko zagotovili več ponudbe na glavnem slovenskem letališču. Po besedah ministrice je cilj dodatnih 11 destinacij oziroma 60 letalskih prevozov na teden, saj bomo nam bo le tako »uspelo doseči predkoronsko raven letalskega prometa na brniškem letališču«. Vnovič je pojasnila, da ji je vlada podelila mandat za iskanje možnosti ustanavljanja novega nacionalnega prevoznika, a da končne odločitve še ni, saj je pot do nje še zelo dolga.

Perečih razmer na slovenskih cestah se zaveda celotna vlada, je zagotovila: »O gneči na cesti sva s predsednikom vlade govorila osebno. Že izvajamo analizo, ki bo osnova za ukrepe. Ideje za ukrepe iščemo v celotni Evropski uniji. Preden sprejememo kakršenkoli ukrep, ki bi cene uporabe cest določal glede na čas, v katerem potujemo, potrebujemo soglasje Evropske komisije.«

Gneča na cestah je večja tudi zaradi povečanih investicij v železniško omrežje, je prepričana ministrica. »Naša velika prioriteta v tem mandatu so železnice. Zato v njih vlagamo ogromno. Sredstva smo z 320 milijonov v lanskem letu povečali na 520 v letošnjem. Tudi zato je več gneče na cestah. A samo z vedno novimi širitvami ceste ne bomo dosegli podnebnih ciljev, zato so te investicije nujne,« je opozorila in dodala, da bo cestni promet razbremenjen, ko bodo investicije zaključene.

Med drugim je komentirala tudi dogajanje na področju zdravstva: »Ljudje na področju zdravstva pričakujejo največ. Naša vlada bo morala narediti stvari, ki so jih prejšnje vlade lahko odrivale v prihodnost. V postopku so nekateri zakoni, ki so del reforme, a stvari ne gredo čez noč. Moje mnenje o ministru ni slabo. Verjamem, da se bo tokrat tudi zgodba o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju končala tako, da bodo ljudje od tega imeli največ.«

Zadnji mejnik

Klemen Boštjančič postal podpredsednik Gibanja Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je 27. marca 2024 mag. Klemna Boštjančiča imenoval za novega podpredsednika Gibanja Svoboda. Mag. Boštjančič se je tako pridružil dvema dosedanjima podpredsednikoma, poslanki Sari Žibrat in ministru Mateju Arčonu.